Dia 1: Catalunya - Calgary
Vol via capital europea o de l'est del Canadà. Arribada a l'aeroport de Calgary, generalment per la tarda. Una vegada recollit el vehicle en el mateix aeroport, us traslladeu cap al centre de la ciutat, on es troba el vostre hotel. Temps lliure per passejar, relaxar-vos del llarg viatge. Suggerim provar algun dels excel·lents restaurants de carn (steakhouse) de Calgary (us en recomanem algun en la documentació del viatge): la carn d'Alberta es considera la de més qualitat al Canadà. Nit a Calgary.
Nota:
Si arribeu amb un dels vols de primera hora de la tarda, es pot considerar l'opció d'nar directament cap a Banff (130 km) o Lake Louise (180 km). Si disposeu de pocs dies pel vostre viatge, és una manera de guanyar un dia.
Si en canvi arribeu amb un vol tard cap al vespre, ofereixo l'opció de dormir en un dels hotels de prop de l'aeroport.
Dia 2: Calgary - Banff - Lake Louise
Segurament us despertareu aviat, a causa de la diferència horària. Deixeu el vostre hotel i en direcció a l'oest per la Transcanadenca, us adreceu cap al parc nacional de Banff. En poc més d'una hora passareu el control d'entrada, i poc després, arribareu al poble de Banff.
La visita del poble de Banff s'imposa. Població turística, centre del parc, no us perdeu la cova que va ser a l'arrel de la construcció dels primers banys termals, a partir dels quals es va crear, a principis del segle XX, el primer parc nacional del Canadà. També us aconsellem de visitar el centre de visitants, on si desitgeu fer excursions a peu, us podran aconsellar les més addients per vosaltres.
Deixat el poble de Banff, podeu sortir cap al proper llac Minnewanka. D'allà, i en direcció nord, seguint la carretera de la vall del riu Bow, podeu anar fins el canó de Johnston (on recomanem pujar al menys fins a la primera cascada... i si podeu, la segona!). Finalment, arribareu a Lake Louise. Després d'instal·lar-vos al vostre hotel, aneu fins el llac que molts opinen que és la postal per excel·lència de les Rocalloses canadenques.
Nit a Lake Louise.
Nota:
Lake Louise ofereix molts tipus d'allotjament: hotels de muntanya prop del llac, hotels de cabanes, tot sovint amb cuina, a tocar del riu Bow, auns 10/15 minuts en cotxe del llac, o bé en motels més senzills i econòmics a tocar de la Transcanadenca. Segons l'estil de viatge i pressupost (i disponibilitat en el moment de la reserva) us en suggeriré un o altre.
Dia 3: Lake Louise
Seguint amb les nostres recomanacions, avui podeu començar la jornada amb una passejada de tan bon matí com us sigui possible, al voltant del llac Louise. Seguidament, agafeu el vostre vehicle i aneu fins al proper llac Moraine. A continuació, us dirigiu cap al parc nacional de Yoho, just a l'entrada de la Colúmbia Britànica. Allà no us podeu perdre les cascades Takakaw (no dubteu a acostar-vos-hi tant que pogueu, us mullareu però val la pena), els ponts naturals i el llac Maragda (el nostre preferit per fer una activitat imprescindinble al Canadà: anar en canoa).
Retorn cap a Lake Louise, on passeu la nit.
Dia 4: Lake Louise - Jasper
Una llarga jornada. Aneu cap al nord, en direcció al parc de Jasper. Hi ha un munt de llocs on parar, us aneu allunyant dels indrets més visitats, i la sensació d'entrar en el Canadà és més intensa. Es poden fer parades per caminar (amb diferents nivells d'esforç). Cal no deixar-se la glacera Crowfort, el llac Peyto i el canó de Mistaya. Seguidament, en passar el riu Saskatchewan, entreu al parc de Jasper, i seguint la seva vall, arribareu al centre d'interpretació dels camps de gel de Colúmbia: es tracta d'una immensa massa de gel, sobre les muntanyes, de les que hi "pengen" 9 glaceres... a una d'elles hi podreu pujar amb l'Ice Explorer, una espècie d'autobús amb rodes de tractor. No us ho perdeu (activitat inclosa) i tapeu-vos, allà dalt sol fer fred de veritat!
Seguiu la vostra ruta cap a Jasper, i aquí hi ha dos punts que són de visita obligatòria: les cascades de Sunwapta i les cascades del riu Atabasca. Finalment, arribareu a Jasper, on us allotjareu.
Dia 5: Jasper
Pel matí, us suggerim anar cap al llac Maligne. Passejar pel camí que ressegueix la vora, i sobretot, agafar el vaixell que us duu fins a Spirit Island, un dels indrets més fotografiats de totes les Rocalloses canadenques. El llac Maligne és també un molt bon lloc on fer un pícnic, si us hi agafa allà la gana o l'hora de dinar.
Per la tarda, el nostre consell sol ser anar cap a la zona de la glacera d'Edith Cavell. A través d'una carretera de muntanya, s'arriba a la glacera, amb vistes a una vall i el llac Tonquin. És una zona que permet des de breus passetjos a rutes de senderisme de més durada.
Retorn cap a Jasper, si encara és clar i teniu ganes de fer una darrera estirada de cames, pugeu fins al llac Pyramid, a tocar del poble, o aneu a ran del riu Atabasca.
Allotjament a Jasper.
Dia 6: Jasper - Burns Lake
Us suggerim sortir a primera hora del matí, la distància a recòrrer és llarga en la jornada d'avui. Deixareu els Parcs per enfilar la “Highway 16”, la carretera que uneix Jasper amb la costa pel nord de la Colúmbia Britànica a través de regió dels llacs del nord de la Colúmbia Britànica. Al cap de ben poca estona de sortir de Jasper deixareu enrera Alberta i les Muntanyes Rocalloses. En gairebé un parell d'hores, no trobareu cap lloc habitat. Aquells qui busqueu la immensitat del Canadà que sempre heu vist en documentals i pel·lícules, aquí la teniu. Arribareu a Prince George cap al migdia, on podeu parar a dinar, fent un picnic a la vora del llac Fraser. Deixareu Prince George per travessar nombrosos petits poblets dins el Districte dels Llacs, com ara Fraser Lake, seguint el camí que van obrir en el seu dia els operaris de la “Canadian National Railroad”. Teniu l'opció d'afegir més kilòmetres a la vostra ruta (no vé d'un pam!) desviant-vos cap a Fort St James, un monument històric nacional, on s'ha reconstruit el fort de l'època dels caçadors de pells de la Companyia de la Badia de Hudson. I tot a la riba del llac Stewart.
Seguiu fins arribar al Burns Lake, fi de la vostra jornada de 550 km! Aquest poble és, com ens indica el seu nom, a tocar del llac Burns. I és més, a poca distància cap al sud hi trobareu els llacs Beaver i l'allargassat llac François.
Nit a Burns Lake.
Dia 7: Burns Lake - Stewart
Sortida en direcció oest. Durant la ruta, suggerim us atureu, entre altres, a Smithers (poble curiós, diferent a la resta dels de la ruta), Moricetown (on els indígenes locals pesquen el salmó a l'estil tradicional) o Hazelton (amb el seu centre cultural de Ksan i un pont sobre el riu Skeena no apte per a gent amb vertigen com el que escriu aquestes línies). Poc després tombareu cap al nord per la Cassiar Highway, la mítica carretera que uneix aquesta regió nord de la Colúmbia Britànica amb el Yukon. En arribar a Mezanin Junction (dues cases en ruïnes), tombeu capa Stewart. El tram final fins aquest poble és digne de menció, entre muntanyes i glaceres a ran de carretera. Finalment, arribareu a Stewart, situat a l'estuari de Portland, enganxat a Alaska.
Us allotgeu al vostre hotel al carrer únic i major, i temps lliure per estirar les cames i anar fins a l'estuari.
Dia 8: Stewart
Després de tanta carretera, avui fareu molts menys kilòmetres, encara que les activitats de la jornada són intenses. En primer lloc, podeu anar fins l'estuari, especialment els amants de les aus. Seguidament, agafeu el cotxe i entreu a Alaska, on hi ha en primer lloc
el poble semi fantasma de Hyder. Passat el poble, ja sereu al bosc nacional de Tongass, on ben aviat trobareu la passarel·la des d'on, amb un xic de sort i paciència, podreu veure els óssos pescar els salmons (sobretot des de mitjans de juliol a finals d'agost) que pugen per un petit rierol. Finalment, si seguiu la carretera, esdevé una pista, anireu pujant per una vall. Al cap d'uns kilòmetres, veureu la glacera Salmon, que la pista va resseguint, gairebé fins arribar al camp de gel on té el seu origen.
Retorn cap a Stewart, aturant-vos un altre cop a la passarel·la, si encara no heu vist prou óssos!
Nit a Stewart.
Dia 9 : Stewart - Prince Rupert
Sortida de Stewart cap a Mezanin Junction i la Cassiar Highway, ara en direcció sud. Alerta, perquè no massa més avall, hi ha un riu on és freqüent veure-hi els óssos, sobretot quan hi puja el salmó. I encara més avall, us indicarem un tombant per una pista que duu fins al parc provincial de Lava Lake, i diferents pobles indígenes. És una zona remota, cal conduir a poc a poc, però val la pena.
Arribareu a la Yellowshead Highway que vàreu deixar enrera uns parell de dies abans, i tornareu a enfilar cap a l'oest, desplaçant-vos paral·lelament al riu Skeena. Aquest riu és famós per la pesca del salmó que s’hi practica durant bona part de l’estiu i que atrau a entusiastes d’arreu del món. Arribareu a la ciutat dels arcs de Sant Martí (així és com l’anomenen els locals), Prince Rupert, cap a la tarda. Us allotgeu al vostre cèntric hotel, i temps lliure per passejar (alerta, hi plou sovint) fins a Cow Bay, on hi ha la mica de vida i animació que manté aquest racó del Canadà Oest. Pels amants del salmó, el sopar d'avui és dels importants del viatge, s'hi menja bé, a Prince Rupert.
Aneu a dormir d'hora, perquè demà us caldrà matinar per agafar el ferri. Nit a Prince Rupert.
Dia 10 : Ferri Inside Passage
Avui toca matinar, ja que el ferri que us durà cap al sud surt a dos quarts de vuit (i cal ser-hi una hora i mitja abans). Ja sabem que esteu de vacances, però valdrà molt la pena haver-vos llevat tant d'hora. Aquest ferri es pot considerar el transport públic número 1 d'aquesta regió del Canadà, com ho pugui ser l'autobús o el tren a casa nostra. Segueix la costa, entre les illes, fent algunes parades, i recollint a la gent que no té més remei que agafar aquest vaixell per anar cap al sud (deixant de banda l'avió). En passar entre les illes de la costa, i prop dels indrets on desemboquen els rius, hi haurà la possibilitat d'observar les primeres balenes. Cada cop que he agafat aquest ferri, he pogut observar balenes geperudes!
Parsimoniosament, el ferri avança cap al sud, i ja ben tard (no us podem dir si de nit, per la latitud en la que us trobeu i segons la data del vostre viatge) arribareu a Port Hardy, al nord de l'illa de Vancouver. Desembarqueu, i us dirigiu cap al sud. Us queden uns 45 minuts de carretera, fins al poblet amagat de Telegraph Cove.
Nit a Telegraph Cove.
Dia 10 : Telegraph Cove
Quan us desperteu, i mireu per la finestra, entendreu perquè us vam fer conduir ahir al vespre des de Port Hardy. Veureu la badia de Telegraph Cove, un poblet on 4 habitants més un petit munt d'intrèpids visitants cerquen la natura en el seu estat més pur.. No deixeu de visitar el centre de recerca de cetacis que hi ha al moll per tal d’entendre millor aquests animals i poder gaudir de l’activitat d’observació d’orques que realitzareu tot seguit (activitat inclosa). Pugeu a l’embarcació amb la que navegareu per l'estret de Johnson, el lloc ideal i amb més possibilitats per veure el més gran dels dofínids, l’orca, en el seu hàbitat natural (en l'observació d'animals en estat salvatge (fauna.htm), mai podem assegurar al 100% el fet de veure'ls), ja que en aquest estret hi ha les més grans concentracions d'aquests cetacis en el Pacífic Nord, on vénen a caçar el salmó. També es poden observar, tot sovint, lleons marins, balenes geperudes i minke, dofins i marsopes, àligues marines... Aquesta excursió sol ser un dels punts forts de qualsevol viatge.
Sopar i temps per passejar abans d'anar a dormir.
Dia 11 : Telegraph Cove
Avui torneu a matinar, ja que normalment l'excursió dels óssos surt d'hora, per aprofitar les hores de la marea baixa. Anireu en una llanxa coberta fins al Knight Inlet, al continent. Allà es calcula que hi viuen uns 50 óssos, força més durant l'època en la que arriba el salmó. Des d'una barca que permet navegar silenciosament i en poca fondària, us acostareu a la zona on els óssos cerquen els salmons o altres aliments (són principalment vegetarians, encara que per les urpes no ho sembli), o on els cadells juguen sota l'estricta vigilància de les mares. Retorn cap a Telegraph Cove des prés d'un pícnic prou abundant, amb arribada prevista a primera hora de la tarda.
Nit a Telegraph Cove.
Dia 12: Telegraph Cove - Vancouver
Esmorzar, i després de tres jornades sense fer gaires quilòmetres, agafeu el vostre vehicle en direcció sud. Anireu tot dret per l'única carretera del nord d'aquesta illa. Travessareu pocs llocs habitats, fins que tot plegat, després de Campbell River, apareix l'autovia. Seguireu cap al sud fins arribar a Nanaimo. Aneu cap al port, on embarcareu al ferri que us durà al continent. Després de hora i tres quarts de navegació, arribareu al port del sud de Vancouver. Des d'allà, en poc més de d'un quant d'hora, podreu ser al centre de la ciutat i arribar a l'hotel. Un cop allotjats, podeu sortir a gaudir d'una de les ciutats més interessants que coneixem. Amb una immensa part de la població d'origen oriental (coreans, xinesos, japonesos) i de tots els indrets del planeta, conservant un estil britànic, hi ha dos elements que distingeixen Vancouver: el fet de ser una ciutat que es pot conèixer a peu, i l'alt nivell de civisme de tots els seus habitants.
Què fer i/o veure a Vancouver? Passejar per Robson street, anar en bicicleta per Stanley Park, el mercat de Granville Island, el vell Gastown, passar el pont Capilano (excepte que patiu de vertigen), menjar bon salmó, gaudir d'una posta de Sol a la badia dels anglesos.... i molt més!
Allotjament a Vancouver.
Dia 13: Vancouver
Dia complet a Vancouver, per poder gaudir del que ja us hem explicat i més. Un detall: si quedeu esgotats, no us preocupeu, sol passar quan camines amunt i avall pels racons d'aquesta ciutat.
Allotjament a Vancouver.
Dia 14: Vancouver
Al matí, us acomiadeu de Vancouver i l'oest canadenc. Lliurament del cotxe de lloguer a l'aeroport i agafeu el vol de retorn o de conexió cap a la següent part del vostre viatge a l'oest del Canadà.
Dia 15: Catalunya
Arribada a Catalunya.
Nota: Aquest itinerari també es pot fer en sentit invers, entre Vancouver i Calgary. Té l'avantatge de permetre't l'estalvi del suplement per deixar el cotxe a Vancouver (drop-off, uns 200 dòlars canadencs més taxes, a data d'avui). I té el desavantage que Calgary no és una ciutat amb tants atractius com Vancouver, i per tant menys indicada per un final de viatge (si més no, des del meu punt de vista).