volar els Estats Units, ESTA

COM OBTENIR L'ESTA PER PODER VOLAR ALS ESTATS UNITS?

Si heu de viatjar als Estats Units, o tan sols passar-hi (és a dir, fer-hi escala de camí a un altre país, com ara el Canadà), cal que disposeu de l'ESTA (Electronic System for Travel Authorisation, que traduït al català és Sistema Electrònic per a l'Autorització de Viatge). El nom ja ens diu que no es tracta d'un visat (o permís d'entrada a un país). L'ESTA tan sols et dóna permís per volar cap als Estats Units. O dit d'una altre manera, si no tens l'ESTA, no tens el permís, i per tant la companyia aèria no us permetrà ni tan sols facturar el vostre equipatge.
Per tenir l'ESTA, el primer que cal fer és tenir a mà el passaport amb el que s'ha fet la reserva del vol, que ha de ser el mateix que amb el que es volarà. Ho dic perquè a vegades, hi ha gent que fa la reserva del vol, i més tard es renova el passaport. Quan ho fas així, passes a tenir un número de passaport diferent, la qual cosa et pot causar problemes a l'hora d'embarcar a l'avió. Per tant, amb el passaport que correspon en mà, aneu cap al web:

ESTA

També podeu posar ESTA a un cercador com Google o Duckduckgo. És sempre la primera que surt a la llista... darrera els anuncis. Fixeu-vos-hi bé, perquè hi ha un munt de companyies que et permeten fer l'ESTA (és a dir, omples la mateixa informació que si fas l'oficial), però després et cobren 60 o 70 dòlars per persona, enlloc dels 14 que val l'oficial. Així doncs, estigueu alerta, si no voleu pagar de més.

La pàgina és en anglès. A dalt a la dreta podeu triar si voleu un altre idioma. El català no hi és inclòs, però si que hi ha l'espanyol. Us comença a demanar un munt d'informació, començant pel vostre nom. Un cop més, alerta: heu de posar el nom complet exactament com surt al vostre passaport. Res d'abreviacions, sobrenoms, o qualsevol mena de variació.

Pacientment, aneu seguint les indicacions, fins que acabeu. Aleshores, us donarà de manera automàtica (pocs segons d'espera en el pitjor dels casos) el vostre número d'ESTA: un munt de lletres i números, que us recomano imprimir (la pàgina us n'ofereix l'opció).

Seguidament, us pregunten si voleu pagar. Feu-ho. Fins que no pagueu, aquell número d'ESTA no val per res. El pagament es fa amb carta de crèdit, així que tingueu-la a mà, amb el passaport.

Un cop fet el pagament, suggereixo també imprimiu el rebut corresponent. També n'ofereixen l'opció, i fins i tot et pots imprimir totes les dades que has entrat per fer l'ESTA.

Ho deseu, i ja està. Recomano ho dugueu amb vosaltres el dia del viatge, però alerta, no us ho demanaran a la frontera dels Estats Units ni en embarcar a l'avió. A ells ja els hi surt quan passen el vostre passaport.

Des de principis de 2016, hi ha hagut uns canvis en l'ESTA. Si heu viatjat a Síria, Iran, Iraq, Iemen i/o el Sudan entre el 2011 i la data d'avui, no us concediran l'ESTA. Aleshores, cal que us feu un visat de no emigrant. Caldrà que aneu a Madrid a l'ambaixada dels Estats Units, per passar una entrevista, i omplir uns quants formularis. Per més informació, visiteu el web de l'ambaixada dels Estats Units a Espanya.

I afegeixo un altre detall. Si sou una família, en començar a fer l’ESTA, us ofereix de fer-la d’un en un, o en grup. No trieu l’opció de grup, feu-la d’un en un. No em demaneu perquè, però quan algú ho ha fet en grup, han sorgit més problemes. I malgrat no saber-ne el perquè, no us hi compliqueu la vida i feu-me cas.

L'ESTA té validesa durant dos anys, des del moment l'emeteu. Si en aquest període de temps torneu a viatjar als Estats Units, només cal que actualitzeu algunes dades, però no cal pas que torneu a pagar. Com que l'ESTA es pot fer fins a tres dies abans de la data del vol, jo tendeixo a recomanar que es us el feu una o dues setmanes abans.

Més informació...

Sobre qui ha escrit aquestes quatre línies, podeu consultar el meu web personal o bé la secció Qui Som.

Consulteu el llistat dels viatges a Alaska i el Yukon, a l'Oest del Canadà o a l'Oest Americà dels Estats Units.

viatges a Alaska viatges a Alaska viatges a Alaska viatges a Alaska viatges a Alaska
viatges a Canadà, Alaska, Oest americà a Pinterest viatges a Canadà, Alaska, Oest americà a Facebook viatges a Canadà, Alaska, Oest americà a Twitter
Estudi Marta Sansa